Гастродуоденіт

Гастродуоденіт - це, як і випливає з назви, запалення слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки. Він є формою хронічного гастриту, при якій запалення переходить на дванадцятипалу кишку.

Причини гастродуоденіта:

  • спадкова схильність;
  • неправильне харчування - пристрасть до гострої, гарячої і грубої їжі, надмірне вживання алкоголю, нерегулярне харчування, їжа всухом'ятку;
  • стреси;
  • бактерія Helicobacter pylori;
  • тривалий прийом деяких ліків (аспірин, деякі антибіотики);
  • куріння;
  • кишкові інфекції;
  • хронічні інфекції в порожнині рота і глотки (каріозні зуби, запалення мигдалин);
  • захворювання жовчного міхура, печінки, підшлункової залози.

Форми гастродуоденіта

Все гастродуоденіти можна віднести до двох основних групах.

  • Атрофічні гастрити, у виникненні яких грає роль спадкова схильність, що виявляється в особливій будові слизової оболонки шлунка і секреторною недостатності. Розвивається він в основному в осіб середнього і літнього віку. Як правило, це гастродуоденіти зі зниженою кислотністю.
  • Гастродуоденіти, велику роль, у виникненні яких грає мікроб - хелікобактер пілорі (Helicobacter pylori). У відповідь на присутність цього мікроба в слизовій оболонці шлунка виникає запалення. Як правило, це гастродуоденіти з підвищеною кислотністю.

Симптоми гастродуоденіта

Перший напад може початися зовсім несподівано. Раптом (частіше натще) виникають різкі переймоподібні болі у верхній частині живота, з'являється нудота з блювотою.

А взагалі симптоми при гастродуоденіті схожі на симптоми при гастриті. це:

  • нудота;
  • біль в області шлунка;
  • почуття переповнення шлунка;
  • неприємний присмак у роті;
  • втрата або зниження апетиту;
  • відрижка;
  • печія;
  • проноси або запори.

Діагностика гастродуоденіта

Діагноз гастродуоденита ставить лікар-гастроентеролог після огляду та проведення ряду досліджень: УЗД шлунка та дванадцятипалої кишки з контрастуванням, езофагогастродуоденоскопія, при необхідності з біопсією слизової оболонки шлунка, рентгенологічного дослідження шлунка.

Лікування гастродуоденіта

Лікування гастродуоденита починають з дієти. І якщо Ви не хочете, щоб гастродуоденіт став хронічним, дотримуйтеся її якомога більш строго. І після лікування дотримуйтесь правил здорового способу життя та харчування. Це запорука того, що Ви більше не будете згадувати про гастродуоденіті.

Якщо у Вас виявили хелікобактерну інфекцію, лікар Вам призначить курс терапії, спрямований на її усунення. Цей курс включає в себе антибіотики. Чи не експериментуйте самі з ліками, їх не контрольований прийом може погіршити ситуацію.

Не кидайте лікування на половині шляху. Важкі гастродуоденіти, якщо їх не долікувати, можуть закінчитися кровотечами зі шлунка і дванадцятипалої кишки.

Трохи про загальні правила:

  • їжа не повинна бути занадто гарячою або дуже холодною; ретельно пережовувати їжу, не ковтайте тверді шматки;
  • їжте потроху і частіше (п'ять, шість разів на день).

Що рекомендується їсти:

  • супи з круп і овочеві, протерті, на м'ясних, грибних, рибних бульйонах;
  • нежирне м'ясо (рубане, смажене), курка варена;
  • парові, тушковані, обсмажені котлети без грубої кірки;
  • нежирна шинка;
  • риба нежирна відварна, добре вимочений нежирний оселедець рубана, чорна ікра;
  • молоко (якщо не викликає проносу), масло вершкове, кефір, кисле молоко, вершки, сметана некисла, сир свіжий некислий, сир негострий протертий;
  • яйця всмятку, омлет смажений;
  • каші, добре розварені або протерті (гречана, манна, рисова);
  • борошняні страви (крім здоби), хліб черствий білий, сірий, здобні сухарі;
  • овочі, фрукти варені, сирі в натертому вигляді;
  • фруктові, овочеві соки;
  • чай, кава, какао на воді з молоком, мармелад, цукор.